Така дісталась нам робота,

Є в ній і радість, є і турбота,

Є вічний пошук, безсонні ночі.

Та гріють душу дитячі очі.

понеділок, 4 січня 2016 р.

                        4 січня - день Ньютона

         4 січня 1643 року (373 роки тому) — народився Ісаак Ньютон,  видатний вчений, який зробив величезний внесок у розвиток математики, астрономії, фізики та механіки .
Автор фундаментальної праці " Математичні початки натуральної філософії ", в якій  він виклав закон всесвітнього тяжіння і три закони механіки .
      . Одним з найвидатніших відкриттів Ньютона в математиці був метод обчислення нескінченно малих величин — «метод флюксій» (1665—1666 p.), остаточно оформ­лений  і досконало  викладений у вступі до трактату «Про квадрату­ру кривих» (видано лише в     1704 р.) Відкриття теорії флюксій було винайденням диференціального і інтегрального числення.
 У математичному трактаті про біном Ньютон виклав основні ві­домості про розклад бінома       (а + в)п. Цей розклад тепер у шкільному курсі математики відомий під на­звою формули Ньютона. У 1707 р. була надрукована «За­гальна арифметика, або складання і розв'язування рівнянь» Ньютона. У цій книзі вміщено важливі відо­мості з алгебри, викладено спосіб застосування методу декартових координат до розв'язування різних геометричних задач і до побудови коренів алгебраїчних рівнянь, а також наведено ряд положень, що стосуються різних розділів математики.
 
Сам Ньютон досить скромно відгукувався про свої відкриття, вважаючи їх підготовленими його попередниками: «Якщо я бачив далі інших, то тому, що стояв на плечах гігантів».

                                                                                                     

Немає коментарів:

Дописати коментар